Топ 15 български народни песни за сватба

Топ 15 български народни песни за сватба

Сватбата е сред най-важните, радостни и запомнящи се събития в живота на всеки човек. В българската фолклорна традиция, сватбата е от особено значение, не само за двамата влюбени, а за цялото общество. Тя се свързва с множество интересни обичаи, нестихващи песни и неспирни танци.

Българска народна музика за сватба

Красивата българска народна музика заема ключово място във всеки етап на сватбената церемоня. Тя е богата, пъстра и разнообразна. Отразява радостта и празничната обстановка на тържеството.

Сватбената фолклорна музика има огромна символика и значение. Жанрът носи заряд и емоция. В един момент може да бъде весела и хумористична, а в друг – тъжна.  В същността си музикалните произведения за сватба отразяват чувствата на всички участници в събитието – илюстрират любовта и щастието на младите, тъгата на семейството на булката и радостта на всички гости.

Музиката за сватба символизира дълголетието, плодородието и щастливият семеен живот. Тя придава настроение на събитието и помага за запазването и изпълнението на редица сватбени традиции и обичаи.

Фолклорният жанр се счита за едно от най-живописните и оригинални прояви на богатия български фолклор. Именно затова сватбената музика все още присъства на всяка българска сватба и продължава да бъде толкова силно вкоренена в съзнанието на всеки българин.

Задължителни народни инструменти за сватба

Народните инструменти придават характерното звучене и емоция на фолклорните музикални произведения. Те присъстват в традиционната българска сватба, но често се различават в отделните фолклорни области.

Най-разпространените фолклорни музикални инструменти, задължителни за сватбената музика са гайда, тъпан, тамбура, дудук, кавал и дори акордеон.

Комбинацията от всички фолклорни инструменти създават уникалната звукова палитра и мелодии на българските народни сватбарски песни, които съпроводят тържеството и всички ритуали и традиции.

Списък с песни за сватба

Голям дял от фолклорните песните в българския фолклор се определят като сватбени. Името им идва от специфичното предназначение, което имат, а именно изпълнението им по време на различните сватбени обичаи и традиции.

Сватбените музикални произведения присъстват в музикалното творчество на всички фолклорни области на България. Те могат да се различават в отделните части на страната – например текстовете, имената, изпълните и дори мелодиите им могат да бъдат изменени.

Независимо от това има няколко народни песни за сватба, които задължително присъстват в плейлиста на всяко сватбено тържество в България. Тяхната популярност се дължи на това, че са част от ключови моменти и традиции, без които празненството не може да премине.

1. „Ела се вие, превива“„химна“ на всяка тежка българска сватба. С тази сватбена песен започват голяма част от тържествата. Тя е основна част от ритуала за извеждането на булката от бащиния дом, а днес е съпровод и по време на моминското хоро.

2. „Сватба е“ – най-популярната песен за сватба, която непременно присъства на всяко празненство. Това музикално произведение дава началото на сватбата и се изпълнява поне няколко пъти по време на цялото събитие.

3. „Пий, куме“ – друга задължителна сватбена песен, която обаче е посветена на кумовете. Изпълнява се обикновено след кумската ръченица и/или речта на кума (в съвременните сватби).

4. „Жени ме, мале“ – сватбената песен, под чиято мелодия младоженецът събира тежкото мъжко хоро. Това музикално произведение задължително присъства на всяка традиционна българска сватба.

5. „Кумова ръченица“ – музиката, която съпроводи специалният сватбен ритуал – надиграването на кумовете. По време на обичая, свидетелите танцуват ръченица, в опит да спечелят подаръците си (най-често торта, печено пиле, вино и други).

Освен тези песни, има редица други известни музикални произведения, които се изпълняват на голяма част от традиционните сватби в различните части на България.

 • „Кате, Кате“
 • „Залюбих мамо три моми“
 • „Бяла роза“
 • „Прошка вземай, младо булче“
 • „Я, излез, момкова майка“
 • „Голяма сватба се вдигна“
 • „Прощавай майко, прощавай“
 • „Йовано, Йованке“
 • „Рече мама да ме жени“
 • „Ситно се хоро“.

Всяко от тези сватбени песни се изпълнява от различни народни изпълнителни. Всеки музикант вкарва част от себе си в изпълнението си, което подпомага разнообразието в музикалното творчество на България.

Емблемата на българската народна музика Николина Чакърдъкова е сред най-известните народни певици, които изпълняват голяма част от фолклорните сватбарски песни.

Фолклорни танци за сватба

Както българската сватба не може да мине без народни песни, така не може и без танци. Фолклорните хора са съществена част от всяко сватбено тържество. Те не се категоризират като „сватбени“, но се определят според изпълняваните песни на празника.

Народните хора за сватба се различават в отделните фолклорни области на България. Те се разграничават по движенията, стъпките, захващането и музикалния съпровод.

Сред най-известните хора за тежките български сватби са:

 • Пиринско право хоро – както името подсказва, идва от Пиринска фолклорна област. Това е най-популярното хоро за сватба в областта. Танцува се смесено, със захващане за дланите и в различни форми. Има 6 стъпки, темпото е умерено и плавно, но може да се забърза в зависимост от музикалния съпровод.
 • Ширто – друг фолклорен танц, популярен за сватбени тържества. Характерни за това хоро са въртежите, захващането за ръце и динамичните стъпки.
 • Джангурица – известен народен танц част от българските сватби, особено популярно в Пиринската област. Танцува се с бързо темпо и висока енергичност. Играчите се движат в кръг, а стъпките са динамични и въртеливи. Джангурица създава много весела и празнична атмосфера на всяка сватба.
 • Малешевско хоро – задължителна част от всички сватбени тържества. Изпълнява се в кръг, а играчите се захващат за ръце. Хореографските движения са разнообразни и въртеливи.
 • Еленино хоро – едно от най-сложните български народни танци, които се изпълняват по време на сватбите. Характерно е за Северняшка фолклорна област. То е динамично и вихрено, съчетава живописни мелодии и песни.
 • Ръченица – фолклорен танц, който е ключова част от всяко сватбено тържество. Има весел характер и следва игривия ритъм на народната музика. Ръченицата е неизменна част от сватбените ритуали като кумовото надиграване.
 • Хоро „Бяла Роза“ – един от най-популярните фолклорни хора за сватба. Обикновено се изпълнява в кръг, а танцьорите се държат за ръце. Версията на хорото се различава в отделните части на страната. Този вид народен танц има енергичен и радостен характер, с който създава празнично настроение. Движенията са сложни и динамични, следвайки такта на песента.
 • Пайдушко хоро – едно от най-старите и сложни хора в българския фолклор, танцувано по време на сватба. Играе се в кръг, играчите са хванати за ръце. Движенията са весели, ритмични и бързи.

Народни танци са неизменна част от сватбените празненства. Те се изпълняват под съпровода на народна музика и песни за сватба. Това означава, че хората по време на всяко тържество могат да се различават и рядко се категоризират като задължителни.

Българска народна музика и танци в модерните сватбени тържества

Народната музика и фолклорните танци продължават да заемат ключова роля в съвременните български сватби. Въпреки модерните тенденции и чуждестранни влияния, голяма част от младоженците и техните семейства запазват родната традиция, включвайки в сватбената програма и традиционни елементи.

Макар че българските сватби вече не траят цяла седмица и са съществено по-различни от тези в миналото, на всяко тържество задължително звучат фолклорните ритми на красивата българска народна музика. Изпълняват се всички известни сватбарски песни, като съпровод на задължителните сватбени обреди и ритуали. Танцуват се популярни хора и се изпълняват различни традиции, като надиграването на кумовете.

За създаване на автентична фолклорна атмосфера, тежката задача да забавлява гостите на сватбата се пада на народните изпълнители, които изпълняват всички обичани народни песни.

От години Николина Чакърдъкова, а вече и дъщеря ѝ – Мария Чакърдъкова, предлагат разнообразна програма за сватбени тържества, които превръщат всяка сватба в незабравим празник.

Научете повече за участията на Николина и Мария Чакърдъкови за лични празници и сватби.

Сподели:

Прочетете още

9 Любопитни Факти За Нестинарството

9 любопитни факти за Нестинарството

Богатата история и красивия фолклор на България са запазили през вековете огромно разнообразие от традиции и обичаи, съхраняващи магията на миналото. Един ритуал, обаче, изпъква.

Цветница – традиции и обичаи за празника

Цветница – традиции и обичаи за празника

Наближава един от най-големите християнски празници, който отбелязваме един ден след Лазаровден. Цветница се празнува в православната, католическата и протестантската църква винаги в неделя, една

Лазаровден – История, Обичаи, Песни

Лазаровден – История, Обичаи, Песни

Всяка година, точно 8 дни преди най-тежкия празник в християнския календар – Великден, отбелязваме Лазаровден. Красива традиция, която притежава богата символика, множество обреди, специфични песни,