Най-Голямото Богатство

На 10-ти, 11-ти и 12.2013г в Зала 1 на НДК се състоя събитието на годината. След шестгодишно затишие Николина Чакърдъкова изпя най – съкровените си мисли и чувства в новия си спектакъл „Най – голямото богатство…”. Всички зрители се потопиха в магията на българския фолклор с много музика и песни, чрез неповторима хореография и костюми, сред невиждан декор. Показахме нашето виждане за фолклора днес, в 21 век. Редом до нея ще бяха Неврокопски танцов ансамбъл и Оркестърът на Фолклор ТВ.

        „Най – голямото богатство…” в живота, както се пее в една от песните е здравето, силата, мирът, любовта. На това се крепи света, това е смисълът на съществуването ни като хора. Николина Чакърдъкова споделя, че най – хубавото нещо, което човек може да прави, е да дава. Тя може с песни и танци да дава настроение. Друг може да дава любов – любов към ближния, любов към децата, към родното място, към родина; да бъде съпричастен към болката и нуждата на другия. Когато човек се научи да дава, тогава наистина оценява, че „Най – голямото богатство…” е здравето, силата, мирът, любовта и възможността да можеш да подариш щастие. Тя иска да помогне и на другите хора, чрез музика, песни, танци и много настроение, да осъзнаят и оценят това богатство.

        За първи път в България Николина Чакърдъкова преплете българския фолклор с най – новите и модерни технологии. Декорът на спектакъла е невиждан до сега. На 200 кв. м. беше изграден естествен декор, който е копие на фасадата на Историческия музей в гр. Гоце Делчев. Музеят не е избран случайно, защото най – голямото богатство на нашия народ- историята ни, духът на отминалото време е съхранен през всички години в музеите. Картините на сцената се променяха всеки път в зависимост от настроението на песните, музиката и танците. Всичко оживява на сцената благодарение на 3D mapping.

Този път всички почитатели на Николина Чакърдъкова я видяха и в по-друга светлина. Много пееща, улегнала, смирена, красива, но в края на спектакъла отново се насладиха и на своята енергична, пееща и танцуваща Николина, каквато я познават през годините.

На сцената, заедно с Николина Чакърдъкова бяха 20 танцьора от Неврокопски танцов ансамбъл, 15 музиканта от Оркестъра на Фолклор ТВ и трима бек вокалисти от Школа „Николина Чакърдъкова. Те свириха и пяха изцяло на живо, пременени в красиви костюми и бяха в тясна връзка с картината и духа, който виждат и слушат зрителите на сцената.

За спектакъла са изработени над 100 нови костюма, четири от които специално за Николина Чакърдъкова. Във всички костюми са вплетени мотиви от македонския край, с ръчно изработена бродерия от сърма от жена, в чийто род, този занаят се предава повече от 300 години от поколение на поколение.

От началото на своя творчески път Николина Чакърдъкова поверява хореографията на своите спектакли на доц. Георги Хинов. И този път те заедно сътвориха неповторима хореография, която кара хората да заиграят заедно с танцьорите на сцената.

След новите песни от Спектакъла, магията, която е била на сцената се пренесе при публиката. По традиция в края Николина слезе при хората и те заедно изпяха любимите си песни. Публиката беше част от спектакъла, пя и танцува заедно с нея.

Ой, природо