Любов и Мъка от Македония

Народното творчество е това, което ни е съхранило през годините като народ, като нация, затова и Николина Чакърдъкова посяга към неговата съкровищница, за да извиси родния дух и с цялата сила и красота да представи пред цял един народ – нашето национално богатство! С искрена любов към народното изкуство тя създава спектакъла “Любов и мъка от Македония”, където майсторски вплита темите за любовта, мъката, радостта, тъгата, веселието…

За първи път зала № 1 на НДК е огрята от озареното лице на младата и непозната за повечето зрители певица Николина Чакърдъкова, това е първата й поява на голямата сцена! С интерес хората следят нейните изпълнения и се маят на появата й с панталон и шапка на глава. Досега не е излизала на сцена жена облечена по този начин, но костюмът не е избран случайно. В народното ни творчество има толкова много песни, в които се води диалог между мъжът и жената и какъв по подходящ начин да се представи една песен, от този да се въплътиш в ролята на момъка или момата!Шапката, панталонът, този тип костюми й позволяват по-лесно да преминава в различните образи, да танцува, да се движи на сцената и по този начин песента достига по-лесно до съзнанието на зрителя.

За първи път изпълнител на народни песни заиграва на сцената заедно с танцьорите като едно цяло, защото музика, текст, танц, костюми са една неразривна част!

Още в този първи спектакъл се очертава основната линия, която ще следва Николина Чакърдъкова – да популяризира богатството на българския фолклор като го представя на хората по един необикновен начин, който да докосне сърцата на млади и стари, да ги накара да преоткрият народната песен и да я приемат!

Оказва се, че този нов начин на поднасяне на тази музика се възприема бурно от публиката. След всяка песен аплодисментите огласят цялата зала, а след песента “Лудо младо” публиката извиква три пъти на бис Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл!Излизайли от залата хората гледаха афишите, четяха името, името на тази жена, която за кратко време ги бе омаяла със своя глас, талант и ги бе направила толкова щастливи- Николина Чакърдъкова повтаряха всички, “Магьосницата” от пиринския край, която цели два часа ги накара да изпитат такава палитра от емоции, чувства, които до сега не бяха усещали!!!