Любов и Мъка от Македония

Народното творчество е това, което ни е съхранило през годините като народ, като нация, затова и Николина Чакърдъкова посяга към неговата съкровищница, за да извиси родния дух и с цялата сила и красота да представи пред цял един народ – нашето национално богатство! С искрена любов към народното изкуство тя създава спектакъла “Любов и мъка от Македония”, където майсторски вплита темите за любовта, мъката, радостта, тъгата, веселието…

За първи път зала № 1 на НДК е огрята от озареното лице на младата и непозната за повечето зрители певица Николина Чакърдъкова, това е първата й поява на голямата сцена! С интерес хората следят нейните изпълнения и се маят на появата й с панталон и шапка на глава. Досега не е излизала на сцена жена облечена по този начин, но костюмът не е избран случайно. В народното ни творчество има толкова много песни, в които се води диалог между мъжът и жената и какъв по подходящ начин да се представи една песен, от този да се въплътиш в ролята на момъка или момата!Шапката, панталонът, този тип костюми й позволяват по-лесно да преминава в различните образи, да танцува, да се движи на сцената и по този начин песента достига по-лесно до съзнанието на зрителя.

За първи път изпълнител на народни песни заиграва на сцената заедно с танцьорите като едно цяло, защото музика, текст, танц, костюми са една неразривна част!

Още в този първи спектакъл се очертава основната линия, която ще следва Николина Чакърдъкова – да популяризира богатството на българския фолклор като го представя на хората по един необикновен начин, който да докосне сърцата на млади и стари, да ги накара да преоткрият народната песен и да я приемат!

Оказва се, че този нов начин на поднасяне на тази музика се възприема бурно от публиката. След всяка песен аплодисментите огласят цялата зала, а след песента “Лудо младо” публиката извиква три пъти на бис Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл!Излизайли от залата хората гледаха афишите, четяха името, името на тази жена, която за кратко време ги бе омаяла със своя глас, талант и ги бе направила толкова щастливи- Николина Чакърдъкова повтаряха всички, “Магьосницата” от пиринския край, която цели два часа ги накара да изпитат такава палитра от емоции, чувства, които до сега не бяха усещали!!!

Концерт Февруари 2023 Зала 1 на НДК

Концерт на Николина и Мария Чакърдъкови
11.02.2023г. - Зала 1 на НДК