Николина Чакърдъкова

Николина Чакърдъкова преобрази представите за народна музика в България. Няма човек, който да не познава жената с шапка и панталон, която пее и танцува. В годините Николина Чакърдъкова се превърна в марка, в символ на качество, стил и класа при поднасянето на народна музика. Тя е единственият фолклорен изпълнител в България, който има 19 самостоятелни концерта в зала 1 на НДК, 2 самостоятелни концерта в зала „Арена Армеец” и още много из цялата страна и чужбина.

Всичко започва в гр. Гоце Делчев, където певицата живее и твори. Още от малка обича да пее. Израства в семейство, в което музиката винаги е заемала специално място. Талантът й не остава незабелязан и на 16 години започва да пее в „Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци” в град Гоце Делчев под ръководството на Запрю Икономов. Той е нейният първи учител, който я въвежда в музиката и й разкрива цялото богатство на родния фолклор. На 18 години кандидатства в Държавен ансамбъл „Пирин” и се премества да живее в Благоевград, но не след дълго се връща отново в родния край, където създава семейство, но нито за миг не загърбва музиката.

През всички тези години, с опита, който натрупва на сцената Николина Чакърдъкова израства и стига до идеята за създаването на спектакъл, който да покаже красотата на музиката, песните и танците от Пиринския край. Към всяка една от песните в спектакъла е създадена хореография, нещо, което никой не е правел до този момент. Пищен декор, нови костюми, Николина излиза за първи път с шапка и панталон на сцената и застава редом до танцьорите от Неврокопски танцов ансамбъл. Хората са впечатлени. С всяка една от появите си певицата предизвиква истински фурор, раждат се много спектакли, песни, много музика, много танци… и до днес тя не спира да концертира из цялата страна, да участва на различни сватбени, семейни тържества и да радва всички, които обичат народната песен.

С песните на Николина Чакърдъкова