Баницата на Николина Чакърдъкова – рецепта

Баницата на Николина Чакърдъкова- рецепта

Баницата е традиционно българско ястие, емблематично за България и българската национална кухня. Тя няма определено място в менюто на българина., който обича да я похапва по всяко време на деня – за закуска, обяд или вечеря.

Популярността на баницата дава резултат и в огромното разнообразие от варианти и рецепти. Тя се среща в сладки и солени варианти, а рецептата е лесна и подходяща дори за начинаещи готвачи.

Николина Чакърдъкова предлага своята специална, лесна и вкусна рецепта за баница.

Необходими продукти:

  • Кори за баница – 1 пакет;
  • Сирене – 500 гр.
  • Яйца – 10 бр.
  • Кисело мляко – 1 кофичка (ок. 400 гр.)
  • Олио – 1 ч. ч.
  • Сода – 1 ч. л.
  • Брашно – 2 с. л.
  • Оцет – 1 ч. л.
  • Масло

Начин на приготвяне:

Първата стъпка при приготвянето на Баницата на Николина Чакърдъкова е подготовката на тавата. Корите за баницата се сгъват на хармоника и се нареждат в добре намазнена тава, Нареждат се в кръв, плътно една до друга.

Тавичката с корите се оставя настрани. В голяма купа се разбиват яйцата, които предварителни са извадени от хладилника. В кофичката кисело мляко се добавя содата и няколко капки оцет, чиято цел е да неутрализира вкуса  на содата.

 В голямата купа се смесват разбитите яйца, сместа от кисело мляко, сода и оцет, олиото и брашното. Към тази смес се добавя и натрошеното сирене.

След като плънката за баницата е готова, тя се изсипва в тавичката с корите. Плънката трябва да се разпредели равномерно в цялата тава.

Баницата се пече на предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути, докато придобие хубав златист цвят.

Сподели:

Прочетете още

Фолклорни области на България

Фолклорни области в България

Богатството на красивия български фолклор е световноизвестно и признато. Но малко хора знаят, че това разнообразие е резултат от разделянето на страната на шест отделни

Странджанска фолклорна област

Странджанска фолклорна област

В българския фолклор са обособени шест отделни фолклорни области – Пиринска, Шопска, Родопска, Тракийска, Северняшка и Добруджанска фолклорна област. Според редица източници, обаче, народното творчество разделя България

Добруджанска фолклорна област

Добруджанска фолклорна област

Фолклорът на българския народ предава културата, мъдростта и съзнанието на българите и ги запазва през поколенията. Народното творчество е красиво и богато на разнообразни произведения.

Младост Пее и Танцува

Последвайте ни в YouTube