logo

Николина Чакърдъкова
chakardakova

Биография

Николина Чакърдъкова живее и твори в едно малко градче, Гоце Делчев, в красивата Пирин планина. Обаянието на този край неизменно оказва влияние върху нейното творчество!
Още от малка тя обича да пее. Израства в семейство, в което музиката винаги е заемала специално място. Талантът и не остава незабелязан и на 16 години започва да пее в „Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци” в град Гоце Делчев под ръководството на Запрю Икономов. Той е нейният първи учител, който я въвежда в музиката и й разкрива цялото богатство на родния фолклор. Запленена от нашето национално съкровище Николина и ансамбъла покоряват сцените в Канада,САЩ, Италия, Холандия...
Тя осъзнава, че това, с което иска да се занимава е да пее. Кандидатства в Държавен ансамбъл „Пирин” и на 18 години заминава за Благоевград, но не след дълго се връща отново в родния край, където създава семейство, но нито за миг не загърбва музиката.
През всички тези години, с опита, който натрупва на сцената Николина Чакърдъкова израства и стига до идеята за създаването на албум, в който да бъдат включени частичка от най-хубавите български песни от македонския край, така през 1995г. излиза албумът „Чакай ма батьо Ванчо”. Това е само началото, защото в този миг се заражда идеята за нещо много по-мащабно - да се върне интересът към народната музика, родното ни изкуство да се представи по един нов, различен начин и да достигне да сърцата на малки и големи!
През 2000г. се появява спектакълът „Любов и мъка от Македония” - с много танци, музика, пъстри костюми се представят обаятелните песни от пиринския край. Зала №1 на НДК е разтресена от хората и песните на непознатата до този момент певица, която ги провокира с появата си на сцената с панталон и шапка!
През 2001г. Николина Чакърдъкова препълва Зала №1 на НДК, където представя новия си спектакъл ”Пуста младост”. Хората са очаровани, щастливи, за тях това е един незабравим празник. Сцената бе огрята от пъстротата на декора, костюмите, игривите танци на Неврокопски танцов ансамбъл с главен хореограф Георги Хинов, пленителния глас на Николина Чакърдъкова... Към това вълшебство никой не може да остане безразличен. Хората в залата цели два часа пеят, танцуват, плачат и се веселят! Тези емоции се повтарят с още по- голяма сила при всеки един концерт изнесен на площадите в цяла България!
През 2002г. Николина създава школа ”Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл”, в която деца от различни възрастови групи се учат на родните ни танци, на любов към фолклора.
През 2002г. с още по-голяма сила се появява спектакъла „Българска сватба”. 40 тъпана разтърсват отново препълнената Зала 1 на НДК. Всеки вече познава „Магьосницата от Пирина”, която със своите колеги от Неврокопски танцов ансамбъл покори българските сърца!
През 2004г. под Патронажа на президента Георги Първанов, коледната вечер огрява домовете на всички българи с новият спектакъл на Николина Чакърдъкова „Една мечта”. Финалът на спектакъла пробуди патриотизма у всеки в залата и пред екраните, с пълно гърло българите запяват „Хубава си моя горо” и „Мила Родино”.
Неуморна Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл веселят българите по цяла България.
През 2006г. фондация ”Николина Чакърдъкова” съвместно с Министерство на Външните работи и Министерство на Културата осъществяват проекта „Родино моя”, който има за цел да представи фолклорното ни богадство на българите зад граница и на чужденците. Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл накараха българите в Лондон, Париж, Берлин, Виена, Брюксел, да изричат с гордост името на своята родина - България. На 16 май те приковат погледите на евродепотатите в Европарламента в Стразбург и представи по един достоен начин България пред Европа!