logo

'ЛЮБОВ И МЪКА ОТ МАКЕДОНИЯ'

Спектакли

Галерия

Народното творчество винаги е отразявало най-съкровените моменти от човешкия живот. Има нещо необикновено в народните песни, някаква магия. Веднъж докоснал се до това изкуство човек не може да остане безразличен. В него нахлуват чувства, които до сега никога не е изпитвал, и усеща онова неистово желание да чува тези песни отново и отново, защото слушайки мелодията, текста, виждайки игривите танци, пъстрите костюми той усеща онази топлина, онзи уют, който го има единствено в родния дом. Може да усети онази милувка, която единствено майчината ръка може да даде! И незнайно как, без дори да се запита, човек се пренася в онова, другото измерение, в онзи свят, в който може да бъде себе си- неподправен, чист, истински, да мечтае, да се пренася на онова, неговото си местенце и никой и нищо не може да му отнеме това право - правото за миг да се почувства жив, щастлив и да се докосне до най- голямото богатство- магията на българския фолклор!!!

Народното творчество е това, което ни е съхранило през годините като народ, като нация, затова и Николина Чакърдъкова посяга към неговата съкровищница, за да извиси родния дух и с цялата сила и красота да представи пред цял един народ нашето национално богатство! С искрена любов към народното изкуство тя създава спектакъла “Любов и мъка от Македония”, където майсторски вплита темите за любовта, мъката, радостта, тъгата, веселието...

За първи път зала № 1 на НДК е огрята от озареното лице на младата и непозната за повечето зрители певица Николина Чакърдъкова, това е първата й поява на голямата сцена! С интерес хората следят нейните изпълнения и се маят на появата й с панталон и шапка на глава. Досега не е излизала на сцена жена облечена по този начин, но костюмът не е избран случайно. В народното ни творчество има толкова много песни, в които се води диалог между мъжът и жената и какъв по подходящ начин да се представи една песен, от този да се въплътиш в ролята на момъка или момата!

Шапката, панталонът, този тип костюми й позволяват по-лесно да преминава в различните образи и по този начин песента достига по-лесно до съзнанието на зрителя.

За първи път изпълнител на народни песни заиграва на сцената заедно с танцьорите като едно цяло, защото музика, текст, танц, костюми са една неразривна част!

Още в този първи спектакъл се очертава основната линия, която ще следва младата изпълнителка - да популяризира фолклорното ни богатство като го представя на хората по един необикновен начин, който да докосне сърцата на млади и стари, да ги накара да преодкрият народната песен и да я приемат!

Оказва се, че този нов начин на поднасяне на тази музика се възприема бурно от публиката. След всяка песен аплодисментите огласят цялата зала, а след песента “Лудо младо” публиката извиква три пъти на бис Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл!

Тя успява да изненада всички зрители с красива хореография и тематично подбрани песни. Поднася родното ни изкуство по един нов, интересен начин, с много танци, красиви костюми, придава ново излъчване на тази музика и най-важното успява да докосне нароната душа и да накара всеки един със задоволство да слуша и разбира тези песни!!!

Излизайли от залата хората гледаха афишите и четяха името, името на тази жена, която за кратко време ги бе омаяла със своя глас, талант и ги бе направила толкова щастливи- Николина Чакърдъкова повтаряха всички, “Магьосницата” от пиринския край, която цели два часа ги накара да изпитат такава палитра от емоции, чувства, които до сега не бяха усещали!!!

Чрез народната песен тя накара всеки да се гордее със своето национално богатство и да уважава родината си!!!

Назад

Хронология

Година: 2001

Видео от спектакъла

Изтегли видео